LevensSter

Always be true to yourself

Voetreflex massage

Voetreflexologie

Voetreflexologie is niet hetzelfde als een ontspannende voetmassage en mag hiermee ook niet verwisseld worden. Daarom is het heel belangrijk dat je via deze weg eerst wat meer informatie verkrijgt over wat voetreflexologie is en hoe dergelijke behandeling verloopt.

Een voetreflexmassage binnen LevensSter gaat met de basis voetreflexologie aan de slag en richt zich voornamelijk op de ontspanning, hierbij worden dus geen voetreflexkaarten per klant bij gehouden. Het is een combinatie van voetreflexologie en ontspannende massagetechnieken.

Hier zijn verschillende redenen voor:

Enerzijds vanwege het feit dat ik enkel een basis cursus voetreflexologie gevolgd heb en dus voor een diepgaande voetreflexologie behandeling liever doorverwijs naar iemand die hierin een master is.

Anderzijds omdat ik zelf op een holistische manier te werk ga en zeer intuïtief aan de slag ga, dit wil zeggen dat mijn behandelingen een zeer individuele aanpak krijgen en ik me niet vast houdt aan datgene dat in de boekjes staat.

Tot slot omdat bij LevensSter de focus voornamelijk ligt op met een ontspannen gevoel naar huis gaan, daarom dat ik het zeer belangrijk vond om er ook degelijk een massage van te maken in plaats van een behandeling (hierbij kan je met een heel ander gevoel naar huis gaan).


Voetreflexologie

Wat is voetreflexologie?

Reflecteren betekent “spiegelen”, de voet weerspiegelt als het ware ons hele organisme

Elke voet reflecteert via verschillende reflexzones het totale lichaam van de mens (organen, beenderen). Door middel van een drukpuntmassage op deze reflexzones worden overeenkomende organen en plaatsen in het lichaam gestimuleerd en dit bevordert de algemene gezondheid van het lichaam. De voetreflexmassage is een veilige en natuurlijke vorm van heling, dat pijn verlichtend en preventief werkt op het lichaam.

Als manuele therapie werkt voetreflexologie als een aanvullende zelfgenezing (het normale en automatisch voltrekkende genezingsproces in elke mens), aangezien het geen medische behandeling vervangt of geen medische diagnose stelt.

Hiernaast werkt voetreflexologie ook bij ieder individu anders en wordt de behandeling volledig afgestemd op de persoon die voor ons zit. Door middel van het gebruik van de juiste technieken per zone werken we richting een evenwichtig geheel van algemeen welbevinden.

Voetreflexologie is binnen de gezondheidszorg een aparte discipline, die dan ook aparte kennis en ervaring vereist. Aangezien we hierin geschoold zijn, weten we hoe we de voeten delicaat moeten aanpakken en behandelen.


Wat mag je verwachten bij een behandeling?

De eerste afspraak verschilt met de daaropvolgende(n), omwille van twee redenen. We leggen namelijk eerst even kort uit wat de behandeling inhoudt en wat men kan verwachten, alsook proberen we de mogelijke probleemzones al op voorhand vast te leggen, door goed te luisteren naar het verhaal en de vraag van de cliënt.

Zo kan er ook dieper ingegaan worden op de medische achtergrond, voorgeschiedenis, … indien dit nodig blijkt.

Vervolgens volgen we tijdens iedere sessie ongeveer eenzelfde patroon, namelijk:

 • we gaan eerst de voet los maken en ontspannen.
 • daaropvolgend wordt iedere voet apart (soms ook samen) behandeld op de reflexpunten, door middel van de drukpuntmassage met in achterhoofd de informatie verkregen tijdens de eerste sessie.
 • een behandeling duurt ongeveer 45 min.
 • het wordt aangeraden om zeker losse kledij aan te doen, aangezien we voor het ontspannende (los maken van de voeten) ook een deel over het been moeten kunnen werken.

De reflexzones:

reflexologie2


Welke effecten kunnen verwacht worden?

 • totale ontspanning
 • betere nachtrust
 • verbeterde bloed- en energiedoorstroming
 • verhoogde immuniteit
 • het centrale zenuwstelsel geharmoniseerd
 • herstel van mentaal en fysieke balans
 • afvalstoffen laten afdrijven
 • verbeterde darm- en maagfunctie

Geschiedenis

William Fitzgerald, een Amerikaanse keel-, neus- en oorarts, verdeelde in zijn boek genaamd “Zone Therapy” in 1917 het lichaam in 10 verticale zones. Hij stelde dat druk die op een bepaalde plek in het lichaam werd uitgeoefend een verdovende uitwerking had op andere plekken in dezelfde zone.

Fitzgeralds theorieën werden verder uitgewerkt door Joe Shelby Riley. Hij verdeelde het lichaam in 4 horizontale zones en begon met het vastleggen van specifieke punten op handen en voeten die een relatie zouden hebben met specifieke delen van het lichaam.

Eunice Ingham, een verpleegster en fysiotherapeut, was uiteindelijk degene die alle punten in kaart bracht. Ze schreef twee boeken over het onderwerp. Ook is zij degene die de therapie haar naam gaf. Het heet een “reflex” omdat een behandeling van een punt een reactie heeft op een andere plek in het lichaam: een reflex. Doreen Bayley en Hanne Marquardt studeerden met Eunice Ingham. Zij brachten de therapie naar Engeland en Duitsland in respectievelijk 1966 en 1970.

In het jaar 1961 uitte de beroepsvereniging van fysiotherapeuten bezwaren tegen het gebruik van de term therapie in “zonetherapie” en vanaf die tijd werd het woord reflexologie gebruikt.

In Nederland werd het onder andere onderwezen bij de opleiding voor schoonheidsspecialiste door Adry Hermans. Zij ontwikkelde oorreflexzonemassagetherapie” (bron: Wikipedia).

 

Boek nu uw voetreflexbehandeling bij LevensSter

<3 In licht & liefde <3

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*